In het KnapLab ga ik elke week aan de slag met kinderen en jongeren die last hebben van faalangst. Maar wat is faalangst nu precies? En heeft iedereen niet een beetje last van faalangst? Wanneer kan je best hulp zoeken?
In deze post kan je het antwoord vinden op die vragen!
Wat is faalangst?
We kunnen faalangst omschrijven als:
"De angst om te mislukken in situaties waarin je beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden), en het verlangen om mislukkingen te vermijden"
Angst die helpt
Maar is het eigenlijk wel zo erg als je het niet leuk vindt om te falen? En is er dan iets mis, als je mislukkingen liever wilt vermijden?
Het antwoord op die vragen is natuurlijk volmondig NEE. Iedereen is wel eens bang om te falen. Die angst kan zelfs nuttig en gezond zijn! Het zorgt er voor dat je een beetje meer geremd bent als je belangrijke dingen moet doen. Daardoor ga je minder domme dingen doen en geen al te grote risico's nemen. Een beetje stress of angst kan er zelfs voor zorgen dat je beter gaat presteren! Dat komt doordat je lichaam zich door die angst klaarmaakt om uitdagingen aan te gaan. Je zintuigen worden scherper en je kan je beter concentreren.
Toch ook wel handig dus, die angst!
Angst die niet helpt
Soms kan faalangst echter wel een probleem worden. In dat geval is je angst zo groot dat het je prestaties juist op een negatieve manier beïnvloedt. Je bent zo bang om fouten te maken, dat je de opgave niet meer helder kan lezen bijvoorbeeld. Of je besluit om toch niet deel te nemen aan je examen, ondanks dat je ervoor gestudeerd hebt, omdat je een slecht cijfer wilt vermijden.
Bij de meeste kinderen en jongeren die langskomen in het KnapLab is hun angst om te mislukken zo sterk, dat het een probleem geworden is.
Ze kunnen thuis bijvoorbeeld heel verdrietig of boos worden als ze moeten leren voor een toets. Ze krijgen er soms zelfs hoofdpijn of buikpijn van! Anderen kunnen dan weer niet starten met studeren, en blijven eindeloos uitstellen. Het kan ook dat ze thuis goed hebben kunnen studeren, maar dat alles plots weer weg is uit hun hoofd, van zodra de toets voor hun neus ligt.
Hoe vervelend is dat?!
Niet alleen toetsenangst
Wist je trouwens dat faalangst zich in verschillende situaties kan voordoen? Ook in je sportclub of op de speelplaats bij je vrienden is het heel normaal om af en toe bang te zijn om een fout te maken. Maar ook daar kan je zo bang worden dat je bijvoorbeeld geen zin meer hebt om naar de voetbalmatch te gaan of samen te spelen. En dat is natuurlijk heel jammer.
Denk goed, voel je goed!
Naar school gaan, examens afleggen, huiswerk maken, vrienden maken en houden, hobby's doen... Het vraagt allemaal heel wat energie! Zowel je lichaam als je hoofd moet heel hard werken om dat allemaal voor elkaar te krijgen.
Misschien wist je het nog niet, maar faalangst heeft eigenlijk helemaal niks te maken met de taak die je moet doen. Het heeft wel alles te maken met wat je voelt en denkt als je die aan het doen bent. En dat is goed nieuws, want dat wil zeggen dat je er zelf iets aan kan doen!
Faalangst blijft niet altijd hetzelfde. Het kan veranderen, zowel in de negatieve als de positieve zin. Dat betekent dat je kan leren omgaan met je faalangst!
En daar werken we aan in het KnapLab. Stapje voor stapje zorgen we ervoor dat jouw faalangst een beetje minder sterk wordt. Want helemaal weg moet die faalangst nu ook weer niet, dat weten we intussen. Iets minder bang leren zijn van je faalangst, dat is al heel KNAP!