Groeimindset prentenboeken

Het is een hele uitdaging om een groeimindset te stimuleren bij kinderen. Deze prentenboeken zijn ideale hulpmiddelen om ‘met een omweggetje’ met kinderen over groei te praten. Ideaal om een gesprek over Mindset te starten bij je thuis of in je klas! En ze zijn ook nog eens prachtig geïllustreerd. Dubbelcheck! 


De Stip

Peter H. Reynolds

 1001004002005265.jpg

Wat doe je met een kind dat zegt dat het niet kan tekenen? Juf weet wel raad met de onwillige Floor. Ze laat haar een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt haar het te ondertekenen met haar naam. De volgende dag vindt Floor haar stip aan de muur in een gouden krullenlijst ' ze weet niet wat ze ziet! Maar' die stip kan beter. 
Dat is het begin van een lange reeks stippenschilderijen die Floor tot de heldin van de school maken ' iedereen vindt haar werk prachtig. Zo ook een klein jongetje dat zegt zélf helemaal niet te kunnen tekenen. Hij krijgt nog geen rechte lijn op papier. 
'O nee?' zegt Floor. 'Laat maar eens zien dan. 
Mooi! Nu alleen nog even je naam eronder.'


De leeuw in de muis

Rachel Bright & Jim Field

 9200000060020414.jpg

'De leeuw in de muis' is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken?
Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit.


Laat maar los koala

Rachel Bright en Jim Field

 laat-maar-los-koala-.jpg

Gewoonte is lekker overzichtelijk en aangenaam. Verandering lijkt eng, maar wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt? In dit indrukwekkende prentenboek wordt een heerlijk feel good-verhaal met een luchtige boodschap verteld: durf los te laten! Gewoontedier De kleine Koala is een gewoontedier. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten. Zo komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent. Laat los, Koala! Laat los, Koala! Niet aan die tak blijven hangen. Laat los, laat je vallen. Wij zullen je vangen! Maar Koala was bang. Hij omklemde de bast en hij hield zich alleen maar nóg steviger vast.


Geluk voor kinderen

Leo Bormans

 9789401421812.jpg

Eindelijk geluk op kindermaat in een magisch en groot boek Geluksexpert Leo Bormans, auteur van het succesvolle The World Book of Happiness, schreef nu ook voorleesverhalen voor kinderen over de tien sleutels van geluk. Geluk voor kinderen is een speelse zoektocht naar oprecht geluk en een warm nest. Lees samen met je kind of kleinkind de tien verhalen over bijzondere vogels, bewonder de kleurrijke illustraties van Sebastiaan Van Doninck, en laat je leiden door de tips, opdrachten en weetjes aan het eind van elk verhaal.

In het boek kunnen we verschillende verhalen terugvinden die we kunnen toepassen op de groeimindset. In het boek maak je kennis met Branta; dit verhaal gaat over moedig zijn en doorzetten wanneer het moeilijk is. Je kan ook voorlezen over Kea die altijd nieuwe dingen uitprobeert  omdat ze graag wil blijven groeien en bijleren. In het verhaaltje over Mingo staat dan weer het aannemen van een positieve houding in het leven centraal. Vogel Sporo is dan weer erg goed in het stellen van doelen en in het verwezenlijken ervan met behulp van tussenstapjes.


Joris puzzelt een dino

Harmen Van Straaten

 9200000071999555.jpg

Joris is kampioen. In alles. En nu wil hij uitpuzzelen hoe een dino in elkaar zit. Hij verstopt zich in de wc van het natuurmuseum en komt ’s nachts tevoorschijn. In de grote dinozaal loopt alles fout. Kan Joris de situatie redden voordat zijn klas de volgende ochtend op excursie naar het museum komt? Joris is een echte puzzelkampioen, maar op dino’s moet hij nog een beetje oefenen… Een nachtelijk avontuur in het museum voor kinderen vanaf 4 jaar, over ‘de beste willen zijn’. 


Je fantastische elastische brein

JoAnn Deak

 download.jpg

Je Fantastische Elastische Brein is een perfecte introductie op de ontwikkeling van een 'growth mindset'. De illustraties, de helderheid van de
feiten over het brein, de humor en de inspirerende boodschappen over hoe we direct invloed kunnen uitoefenen op de groeicapaciteit van ons brein, maken van dit boek een onmisbare bron voor thuis en op scholen.

Bij dit boek is een downloadbaar lesplan ontwikkeld dat bestaat uit drie activiteitensets. Deze klassikale activiteiten moedigen kinderen aan om te reflecteren op hun individuele ervaringen, met name ervaringen die betrekking hebben op persoonlijk succes en gebieden van groei. De activiteiten bieden leerkrachten tevens de kans om de karaktervorming van de kinderen te ontwikkelen op het gebied van moed, redeneren en verantwoordelijkheid. 

Het lesplan kan je hier downloaden.


De vliegschool

Lita Judge

 9200000042415317.jpg

Pinguïn heeft het hart van een adelaar.
Dat geloven ze niet op de vliegschool. Maar het is echt waar. Pinguïn heeft alleen een beetje hulp nodig. Pinguïn komt met zijn bootje naar de vliegschool omdat hij 'het hart van een adelaar' heeft en wil leren vliegen. Hij heeft zijn vliegeniersbrilletje op en wat de vogelleraren ook zeggen, hij is vastbesloten het te leren. Uiteindelijk is het de Flamingo die een briljant idee heeft en Pinguïn laat zweven. 
Dit hartverwarmende prentenboek gaat over doorzetten en dromen waarmaken


Tijger tijger, is het waar?

Byron Katie & Hans Wilhelm

 1001004007959420.jpg

Tijger-Tijger, is het waar? is het verhaal van een klein tijgertje dat denkt dat zijn hele wereld instort: zijn ouders houden niet van hem. Zijn vrienden hebben hem in de steek gelaten. Het leven is oneerlijk. Maar een wijze schildpad stelt hem vier vragen... en alles verandert. Hij beseft zich dat al die problemen niet door dingen veroorzaakt worden, maar door zijn gedachten over dingen. Wanneer hij zijn gedachten onderzoekt, wordt zijn leven weer geweldig.


Een ober van niks

Tjibbe Veldkamp & Philip Hopman

 9789021673943.jpg

De ober van restaurant De Vergulde Gans is erg onhandig. Hij struikelt voortdurend, strooit met erwtjes en knoeit met soep en sorbets. De gasten lopen boos weg en uiteindelijk gaan ook de koks er vandoor. Na een maand zonder gasten komt een meisje langs. Zij heeft een geweldig idee. Ze slaat aan het koken en het restaurant stroomt vol. De ober is nog even onhandig, maar de gasten hebben het grootste plezier! Een vrolijk, humoristisch verhaal over een ober, die er een knoeiboel van maakt. 


Een giraf kan niet dansen

Giles Andreae & Guy Parker – Rees

 1001004006831659.jpg

Gerard is een prachtgiraf, slank en met een lange nek. Het is alleen jammer dat zijn poten krom staan, want daardoor loopt hij mank. Tijdens het grote Dier-Dans-Festival probeert hij te dansen, maar helaas, alle oerwouddieren lachen hem uit. Als hij daarna verdrietig afdruipt, komt hij een krekel tegen die hem het geheim van het dansen verklapt: 'Luister naar de geluiden en de muziek van het oerwoud, dan komt het dansen vanzelf'. Dit lukt inderdaad en uiteindelijk stijgt Gerard met zijn dansact naar de top van de Jungle-Dans-Toptien. Verzorgd uitgegeven prentenboek op rijm met als centrale thema: geloof in jezelf; probeer op ontspannen wijze je mogelijkheden te verkennen, in plaats van steeds je beperkingen te zien.


Lindbergh. Het grote avontuur van een vliegende muis

Torben Kuhlmann

 9789051163582.jpg

Het afstudeerproject van Torben Kuhlmann is een waar kunstwerk. Zijn fascinatie voor vliegtuigen en bijzondere machines heeft hij verwerkt in een prentenboek waarin de illustraties nog veel meer vertellen dan de tekst...
Het leven was gevaarlijk geworden, besefte de kleine muis. Overal stonden muizenvallen en lagen vijanden op de loer, en een voor een verdwenen zijn muizenvrienden. Maar waar waren ze naartoe gegaan? Naar Amerika?
Toen kreeg de muis een waanzinnig idee: hij wilde leren vliegen! Dan kon hij naar Amerika gaan en zijn vrienden vinden. Nachtenlang knutselde hij aan een vliegtuig, tot zijn droom werkelijkheid werd... 


Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Torben Kuhlmann

 9200000060403008.jpg

Amerika, 1954. Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: "Ik word de eerste muis op de maan!"
Een spannend verhaal met achterin een korte geschiedenis van de ruimtevaart.


Flamingo!

Kim Crabeels & Marije Tolman

 9200000061168492.jpg

Flamingo was een held, een kampioen die kon 'snelvliegen' als de beste. Maar hij viel uit de lucht en zijn poot viel niet te fiksen. Flamingo treurt om zijn verlies. Met de hulp van zijn vrienden krabbelt hij overeind. Zal hij ooit weer kunnen vliegen? Flamingo! is een ontwapenend en dapper voorleesboek over omgaan met tegenslag. 


Giraf leert fietsen

Marie-Louise & Mark Sekrève

 9200000011562216.jpg

Zebra kan fietsen. Ze heeft het net geleerd. Nu moet Giraf het ook leren, vindt ze. Giraf gaat op de fiets zitten. Hij pakt het stuur stevig vast en zet een voet op de trapper.
'Neus recht vooruit en trappen. Dat is alles,' zegt Zebra. Ze geeft de fiets een flinke duw.
'Wat gaat dat hard!' roept Giraf. Het stuur slingert heen en weer. Giraf probeert zijn neus recht vooruit te houden, maar dan ziet hij de grond. Giraf is boos. Hij loopt met grote stappen weg. 'Fietsen is stom!'
Dan geeft Krook hem een heel speciaal cadeau...


Verhalen voor gevoelige oortjes

Wendy Janssens

 9200000054513885.jpg

Dit unieke boek bevat tien hel(p)ende verhalen rond thema’s als hooggevoeligheid, faalangst, pesten, perfectionisme, omgaan met nieuwe situaties, zelfvertrouwen, … Na elk verhaal zijn er leuke opdrachten in de vorm van vraagjes, tekeningen, het verzinnen van een dansje of liedje. Als ouder, leerkracht of hulpverlener kom je heel wat te weten over de beleving van je kind en kan je samen aan de slag. De verhalen werken vaak nog diep door en laten het kind de ruimte om eigen oplossingen te bedenken voor situaties.


Roza Rozeur ingenieur

Andrea Beaty

 9789057124983_S.jpg

Waar andere mensen een hoop troep zien, ziet Roza Rozeur inspiratie. De verlegen Roza bouwt 's avonds, alleen op haar kamertje, van allerlei spulletjes de meest geweldige constructies. Worstjes-op-brood-automaten, zweefbroeken, slangenverdrijvende kaasslierthoeden. Iedereen zou er van onder de indruk zijn - als ze zou laten zien wat ze gemaakt heeft. Maar omdat ze bang is om te mislukken verbergt Roza haar uitvindingen onder haar bed. Totdat haar overgroottante Roos op bezoek komt. Zij laat Roza zien dat je je voor een eerste mislukking niet hoeft te schamen - je moet er juist een feestje van maken!


Wat moet je doen met een idee?

Kobi Yamada

 9200000072521832.jpg

Dit is het verhaal van een briljant idee en van het kind dat dit idee de wereld in brengt. Als het zelfvertrouwen van het kind groeit, groeit het idee ook. En dan gebeurt er op een dag iets verbazends. Dit boek is voor iedereen die weleens een idee heeft gehad dat te groot leek, te vreemd, te moeilijk. Het inspireert om je idee te omarmen, het de kans te geven om te ontwikkelen en te zien wat er dan gebeurt.

Dit prentenboek met filosofische inslag is knap geïllustreerd. De potloodtekeningen hebben in het begin maar enkele kleuraccenten. De blaadjes in de tekening en het idee, een soort ei op kromme pootjes en een kroontje op, hebben kleur. De rest is zwart-wit. Naarmate het idee zich krachtiger in het brein van de hoofdfiguur nestelt, wordt de wereld kleurrijker.

De mindset-theorie vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten. Bijgevolg zijn de meeste van bovenstaande prentenboeken, vertalingen van hun Engelstalige variant. Hieronder nog enkele leuke prentenboeken die voorlopig enkel in het Engels verkrijgbaar zijn: 

  • The most magnificent thing, Ashley Spires
  • What can you do with a problem? Kobi Yamada
  • Beautiful oops, Barney Saltzberg
  • Ish, Peter H. Reynolds
  • Mistakes that worked, Charlotte Foltz Jones
  • The girl who never made mistakes, Mark Pett


Wist je al dat het mijn droom is om ooit zelf een prentenboek te schrijven/illustreren over de groeimindset? Thumbs up voor nieuwe nieuwe uitdagingen!  Ik vind alvast veel inspiratie in deze prachtige voorbeelden. Ik hoop jullie ook!

Veel (voor)leesplezier!