Succes is als een ijsberg

Heb jij het gevoel dat je je potentieel optimaal benut? Laat je zien wat je écht kan? Succes is als een ijsberg. Het stuk dat je ziet is het topje van de berg, maar de magie gebeurt onder water. Leren hoe je deze factoren 'onder water'  kan leren herkennen en inzetten, is de sleutel om te kunnen groeien en je talenten te laten schitteren!

ijsberg.jpg

 

Wat hebben succes en een ijsberg met elkaar te maken? 

Wist je al dat het grootste gedeelte van een ijsberg zich onder het wateroppervlak bevindt? Het stuk dat je aan de oppervlakte ziet (ook al is het nog zo groot en mooi) is echter maar het topje van de ijsberg. Het stuk dat onder water verstopt zit, is vaak véél en véél groter.  Dit gedeelte van de ijsberg kan je niet zien, en laat dat nu precies het stuk zijn waar alles om draait. Bij succes is dit net zo. Je ziet alleen die klasgenoot met 20/20 op haar toets van Frans of je ploegmaat die een hattrick scoort. Maar je ziet niet alles wat daaraan vooraf gegaan is, het gedeelte van de ijsberg dat onder water zit. 

 

Wat als je alleen naar het topje van de ijsberg kijkt?

Vaak kijk je alleen naar het topje van de ijsberg, bv. "Hij heeft een echte wiskundeknobbel" of "hij is de sterspeler van de ploeg, een echt natuurtalent!". Je hebt alleen maar aandacht voor het resultaat en denkt dat dit resultaat er vanzelf is gekomen. Je zal dan geloven dat succes aangeboren is. Talenten, eigenschappen en intelligentie zijn zaken die al vaststaan van bij je geboorte. Je bent ergens goed of niet goed in, en daar kan je maar weinig aan veranderen. Je hebt geluk of je hebt het niet, en daar heb je zelf weinig invloed op. 

Als je enkel naar het topje van de ijsberg kijkt, geloof je dat succes vanzelf duidelijk zou moeten worden bv. "Ik ben goed in rekenen, of ik ben er niet goed in", "Ik voetbal wel graag, maar ik zal nooit de beste speler van de ploeg zijn" of "Dit deel van de leerstof vind ik maar moeilijk, dus dat zal wel een bewijs zijn dat dit niks voor mij is" enzovoort. Het risico bestaat dat je je dus ook minder gaat inzetten voor dingen die niet vanzelf gaan en dat je uitdagingen zoveel mogelijk zal proberen te vermijden. Je speelt op veilig, maar haalt dus nooit het onderste uit de kan. Dit alles leidt er toe dat je vaak onder je kunnen zal presteren. 

 

Wat zit er dan allemaal onder water? 

Laten we dat gedeelte onder wat eens goed bestuderen. Wat komt er nu eigenlijk allemaal kijken bij succesvol zijn? En dat is veel, héél veel. Het behalen van resultaat op school, de voetbal, muziekles,... eist een hoop van je!  

  • Toewijding: Eén van de belangrijkste zaken is toewijding. Je inzetten voor iets dat niet vanzelf gaat vereist dat je er met volle aandacht en motivatie voor moet gaan.
  • Dingen opofferen: Je zal ook keuzes moeten maken, keuzes die niet altijd even leuk zijn. Je zal bijvoorbeeld soms wat extra moeten studeren, terwijl je vrienden zich uitleven op de computer.
  • Inspanning en discipline: Je zal er ook voor moeten zorgen dat je regelmatig kan oefenen. Hiervoor zal je structuur moeten opbouwen en tijdig moeten plannen (bv. studieplanning). Goede gewoontes komen niet vanzelf. Het zal tijd en inzet kosten om al die Franse woordjes in je hoofd te stampen, of om je pianopartituur vlot en muzikaal te kunnen spelen.
  • Teleurstelling: Teleurstelling zal ook regelmatig wel eens voorkomen. Een oefening van wiskunde die je maar niet krijgt opgelost, een gemiste worp in de basketring of een valse noot. Hoe ga je daarmee om? Wat zorgt er voor dat je niet opgeeft?
  • Falen: Soms zal je ook echt falen. Het doel dat je voor je zelf gesteld hebt wordt niet gehaald. Je hebt bijvoorbeeld toch nog een buis op je examen van Nederlands, ook al heb je er hard voor gestudeerd. Maak je geen zorgen, dat overkomt iedereen op weg naar succes.
  • Doorzetten: Maar als je juist dan kan doorzetten, dan kan de echte magie plaatsvinden. Die toewijding en het harde werk blijven volhouden, daar kom je verder mee. Dat helpt je te groeien en het beste uit jezelf te halen. Dat zorgt er voor dat er uiteindelijk een stuk van de ijsberg boven water uitsteekt!    

 

Creëer je eigen succes

Laat je inspireren door anderen die succesvol zijn. Hoe hebben zij dat voor elkaar gekregen? Welke tips kan je onthouden voor jezelf? Blijf dus volhouden, ook al zeggen anderen misschien dat ze er niets voor hoeven te doen. We weten nu dat dat zelden het geval is. Krijg je het even moeilijk? Dat is heel normaal! Schakel een supporter in die in jou geloofd, die je helpt om vol te houden en je steunt als je het even niet meer ziet zitten. En voel je je even slecht? Het gevoel dat je krijgt als je je doel bereikt, als je even boven het water uit kan steken, is het helemaal waard!

Je creëert je eigen kansen, en dus ook je eigen succes! En geloof me, dat zal dan ook naar meer smaken!